Banner

Pričaonica

Latest Message: 3 years, 10 months ago
  • spiritual : "Da, Gospode, Bože, Svevladaru! Istiniti su i pravedni sudovi tvoji!"
  • spiritual : "Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni! – s Njim nas i uskrisi i s Njim postavi na nebesima, u Kristu Isusu, da u vjekovima koji nadolaze pokaže izvanredno bogatstvo svoje milosti dobrotom prema nama u Kristu Isusu. Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djelâ, da se tko ne bi hvalisao."
  • Sabolek : bog s Vama
  • spiritual : Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!
  • spiritual : Ne boj se jer Ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer Ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.
  • spiritual : “Ponizite se dakle pod silnu ruku Božju, da vas povisi kad dođe vrijeme. Sve svoje brige bacite na Nj, jer se On brine za vas.”
  • spiritual : Ljubav Jahvina vječna je nad onima što Ga se boje
  • spiritual : "Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se - ti i dom tvoj!"
  • spiritual : ‘Koji dolazi k meni neću ga istjerati napolje’ (Ivan 6:37)
  • spiritual : 'Što god moleći pitate, vjerujte da ste to već primili i bit će vam.'

Only registered users are allowed to post

Naši prijatelji

Svakog mjeseca nagradjujemo Biblijom najljepsu pricu inspiriranu biblijskim tekstovima!

Home Duhovnost Duhovna razmišljanja Izgubljeni i nađeni sin
Izgubljeni i nađeni sin PDF Print E-mail
Written by Jagoda   
Tuesday, 10 February 2015 15:47

(Luka 15:11-32)

Ovo je priča o jednoj obitelji, ocu i dva sina. Mlađi je tražio od oca svoj dio nasljedstva, otišao u u drugu zemlju i potrošio novac na zabavu. Kad je u toj zemlji nastala glad zaključio je da je najbolje da se vrati ocu pa makar više ne živio tamo kao njegov sin već kao sluga. Znao je da kod njegovog oca i sluge dobro žive.

 

Očito je da je mlađi sin osoba kojoj su važna materijalna dobra. Traži od oca svoj dio nasljedstva. Ne želi čekati da otac umre da bi dobio svoj dio. Misli da će on te novce bolje upotrijebiti nego njegov otac. Misli da je pametniji i da zna bolje živjeti i upravljati novcem. No kad je novac potrošio i kad je došla glad želi se opet vratiti ocu jer zna da tamo neće biti gladan. Potreba za hranom tj materijalnim dobrom je ono što ga vodi k ocu a ne ljubav i žaljenje što ga je povrijedio.

 

U tom odnosu oca i sina vidi se i odnos Boga i čovjeka. I mi Bogu dolazimo kad nešto trebamo. Možda smo ga prije toga na neko vrijeme zaboravili jer nam od njega ništa nije trebalo. Uzeli smo dobra koja nam je dao (jer sve nam je On dao) i otišli smo u svijet da ih potrošimo kako mi znamo i želimo a ne kako bi On htio. Kad je dobara ponestalo i nastala je oskudica sjetili smo se da u Boga ima još dobara i da je najbolje da se njemu vratimo. I vratimo mu se zato što ga trebamo a na zato što ga volimo i cijenimo i zato što žalimo što smo ga povrijedili. On nas dočeka raširenih ruku a mi mu se ispričavamo i obećajemo da ćemo od sad biti bolji. A znamo da nećemo. Došli smo zato jer smo gladni – ljubavi, pažnje, mira, zdravlja, materijalnih dobara za koja mislimo da će riješiti sve ostale probleme. A kad se nasitimo opet ćemo postati obijesni i otići u svijet živjeti kako mi mislimo da je dobro a ne kako On želi.

A kad smo mi sami roditelji želimo da bude drugačije. Ljuti smo kad naša djeca ne žele živjeti kako bi mi htjeli. Ljuti smo kad vidimo da od nas hoće samo svoju korist i materijalna dobra. Uzmu od nas sve što mogu i odu kad im toga ponestane, vrate se ispričavaju se i svašta nam obećavaju.

Kako se mi tada ponašamo? Jesmo li ljuti kao stariji sin iz biblijske priče? Ako jesmo onda smo nezreli kao i on, kao i naša djeca a ne zreli ljudi kao otac iz iste priče. On se ponaša kao i naš nebeski otac koji nas uvijek dočeka raširenih ruku kad mu se vratimo.

Umjesto da i mi budemo takvi mi smo ljuti na svoju djecu zato jer mislimo da su oholi, sebični, lažljivi, ne poštuju nas. A jedino važno u spomenutoj priči je ono što je sluga rekao starijem sinu: „Došao je tvoj brat pa tvoj otac zakla tele ugojeno što sina ztdava dočeka.“

Naročito su važne one zadnje četiri riječi – „što sina zdrava dočeka“.

Pa budimo i mi takvi. Ne tražimo od naše djece previše jer ni mi nismo previše dobri. Ako odu od nas i vrate se dočekajmo ih raširenih ruku i budimo „sretni što ih zdrave dočekasmo“.

Last Updated on Friday, 13 February 2015 14:09
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2018 Sveto pismo - Biblija. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Joomla themes
Joomla themes created by Lonex.
Čitam Bibliju...
 

Tko je online

We have 44 guests online