Banner

Pričaonica

Latest Message: 3 years, 9 months ago
  • spiritual : "Da, Gospode, Bože, Svevladaru! Istiniti su i pravedni sudovi tvoji!"
  • spiritual : "Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni! – s Njim nas i uskrisi i s Njim postavi na nebesima, u Kristu Isusu, da u vjekovima koji nadolaze pokaže izvanredno bogatstvo svoje milosti dobrotom prema nama u Kristu Isusu. Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djelâ, da se tko ne bi hvalisao."
  • Sabolek : bog s Vama
  • spiritual : Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!
  • spiritual : Ne boj se jer Ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer Ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.
  • spiritual : “Ponizite se dakle pod silnu ruku Božju, da vas povisi kad dođe vrijeme. Sve svoje brige bacite na Nj, jer se On brine za vas.”
  • spiritual : Ljubav Jahvina vječna je nad onima što Ga se boje
  • spiritual : "Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se - ti i dom tvoj!"
  • spiritual : ‘Koji dolazi k meni neću ga istjerati napolje’ (Ivan 6:37)
  • spiritual : 'Što god moleći pitate, vjerujte da ste to već primili i bit će vam.'

Only registered users are allowed to post

Naši prijatelji

Svakog mjeseca nagradjujemo Biblijom najljepsu pricu inspiriranu biblijskim tekstovima!

Home Biblija Biblijske priče Lidija Ivanek: Jakov i Ezav - susret
Lidija Ivanek: Jakov i Ezav - susret PDF Print E-mail
Written by spiritual   
Wednesday, 27 June 2012 19:14

Jakov je proveo noć "licem u lice" s Bogom i to ga je pripremilo za susret "licem u lice" s čovjekom, bratom Ezavom. Predao je sve Bogu i stoji ispred svoje obitelji da dočeka svoga brata. Ezav se vidi u daljini kako dolazi sa svoji četiristo ratnika. Jakov, hrom, bez obrane, stoji čvrsto na Božjoj snazi. Stijena o koju se svi oslanjamo kada smo ogoljeni, Božje oproštenje i blagoslov.

Kako se Ezav približio, Jakov se ponizio, poklonivši se sedam puta do zemlje. Iznenađenje za Jakova, Ezav ga grli, bez ljutnje, bez osvete. Brat ga poljubi. Ezav plaće, Jakov plaće.

"Ezav mu pohitje u susret, zagrli ga, pade mu oko vrata i poljubi ga, i zaplakaše obojica." Postanak 33,4


Nije li Bog taj koji drži srca?

Nije li Bog taj koji kaže; "Kad su čiji putovi mili Gospodu, miri s njim i neprijatelje njegove." Izreke 16,7


Počinje razgovor među njima i Jakov uvjeri Ezava da primi poklone od njega. Tada izgovara ovu rečenicu; "A Jakov reče: ne; ako sam sada našao milost pred tobom, primi dar iz moje ruke, jer vidjeh lice tvoje kao da vidjeh lice Božje, tako si me lijepo dočekao." r.10


Što misli s time "lice tvoje kao da vidjeh lice Božje"?

Mislim da je u postupcima Ezava, u njegovoj naklonosti, oproštenju, Jakov vidio Božje djelovanje, tim riječima on to i naglašava dajući Bogu slavu za neizmjernu milost. Ovo izmirenje među ljudima za Jakova je bilo više, jer se neposredno prije toga hrvao s Bogom, za njega je ovo bila potvrda njegova izmirenja s Bogom.


I tada dolazio dio kada Jakov kreće prema Sukotu. Ezav i Jakov se razdvajaju. Između njih nema prepirki, nema više straha, i zašto onda Jakov ne ide s bratom u Seir?

Ako se sjećamo događaja kada je Jakov prvi puta razgovarao s Bogom, to se dogodilo u Betelu. Vizija ljestvi u nebo (P. 28,12). I pisala sam o tome, kako je ta slika trebala svih godina biti vizualni pečat u umu Jakovu da je to mjesto na kojem se Bog nalazi za njega na poseban način. Tu ga je trebalo srce vuči kući (P. 31,13). A zašto nije krenu tamo, već u Sukot?

Ah, Jakov je ponovo bio Jakov, a ne Izrael. U Sukotu je izgradio kuću i štalu, znači boravio je tamo duže vrijeme. Najvjerojatnije mu se tamo činilo lijepo, plodna zemlja, mir... sve pretpostavke za dobar život, bogati pašnjaci za stoku... Ali kako ćemo vidjeti u slijedećem poglavlju, njegova obitelj će platiti njegove neposluhe i pogrešne odluke. Njegova kćer Dina je silovana, a sinovi su ju krvavo osvetili. Tek nakon svega toga, Jakov kreće prema Betelu.


Gledajući na ove događaje kao nanovo rođeni kršćani možemo donijeti određene usporedbe. Oprošteno nam je od Boga po vjeri i mi moramo oprostiti drugima i učiniti sve da se s njima izmirimo kako god je to moguće. Naša vjera, oproštenje, krštenje, nisu krajnji cilj. Ono što dolazi nakon svega toga je važno. Kamo idemo nakon toga? Slušamo li što nam Bog govori ili ne?


A Samuel reče: "Zar su ugodnije Gospodu žrtve paljenice i zaklanice od poslušnosti prema zapovijedima Gospodnjim? Eto, poslušnost je bolja od žrtve, pokornost bolja od pretiline ovnujske. Jer neposlušnost je tako zla kao grijeh vračanja, nepokornost tako zla kao idolopoklonstvo, jer si prezreo zapovijed Gospodnju, odbacuje on tebe kao kralja." 1 Samuelova 15,22-23

 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2018 Sveto pismo - Biblija. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Joomla themes
Joomla themes created by Lonex.
Čitam Bibliju...
 

Tko je online

We have 46 guests online