Banner

Pričaonica

Latest Message: 3 years, 9 months ago
  • spiritual : "Da, Gospode, Bože, Svevladaru! Istiniti su i pravedni sudovi tvoji!"
  • spiritual : "Ali Bog koji je bogat milosrđem – iz svoje velike ljubavi kojom nas je ljubio – nas, koji smo bili mrtvi zbog grijeha, s Kristom oživi – milošću ste spašeni! – s Njim nas i uskrisi i s Njim postavi na nebesima, u Kristu Isusu, da u vjekovima koji nadolaze pokaže izvanredno bogatstvo svoje milosti dobrotom prema nama u Kristu Isusu. Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji! To ne dolazi od djelâ, da se tko ne bi hvalisao."
  • Sabolek : bog s Vama
  • spiritual : Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!
  • spiritual : Ne boj se jer Ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer Ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.
  • spiritual : “Ponizite se dakle pod silnu ruku Božju, da vas povisi kad dođe vrijeme. Sve svoje brige bacite na Nj, jer se On brine za vas.”
  • spiritual : Ljubav Jahvina vječna je nad onima što Ga se boje
  • spiritual : "Vjeruj u Gospodina Isusa i spasit ćeš se - ti i dom tvoj!"
  • spiritual : ‘Koji dolazi k meni neću ga istjerati napolje’ (Ivan 6:37)
  • spiritual : 'Što god moleći pitate, vjerujte da ste to već primili i bit će vam.'

Only registered users are allowed to post

Naši prijatelji

Svakog mjeseca nagradjujemo Biblijom najljepsu pricu inspiriranu biblijskim tekstovima!

Home Biblija Biblijske priče Lidija Ivanek: Jakov u Betelu
Lidija Ivanek: Jakov u Betelu PDF Print E-mail
Written by spiritual   
Wednesday, 27 June 2012 19:09

 

O čovječe, Jakov je zabrljao jako, neopisivo strašno ... kćer silovana, sinovi poklali grad, on šuti i brine se samo što će drugi reći o njemu!

Neke stvari je teško za shvatiti našim ograničenim umovima.

Jedna od njih je i ovo: Kako je Bog prešao preko svega toga, te Jakova i dalje uključivao u svoj plan? Da sam ja Bog (a hvala Bogu da nisam jer bih time samu sebe osudila) Jakov bi gorio u paklu bez oprosta. Milost, ne obuhvatljiva milost.

Na početku Postanka 35, Bog se ponovo objavio Jakovu."Bog reče Jakovu: "Ustani, idi gore u Betel te ondje ostani! Načini ondje žrtvenik Bogu koji ti se objavio kad si bježao od svoga brata Ezava!"

Podsjeća ga na doživljaj, viziju koju je Jakov imao prije, pa vjerojatno tridesetak godina prije. Dvadeset godina kod Labana, i nekih deset na krivom mjestu, u Šekemu. Bog ga podsjeća da je on, Jakov zanemario svoj dio saveza. Bog ga je sačuvao, blagoslovio i vratio kući, ali Jakov nije održao svoja obećanja. Tek tada, tek nakon što mu se Bog objavio i podsjetio ga tko je tko, Jakov govori svojoj obitelji.

"Odbacite tuđe kumire koji se nalaze u vašoj sredini; očistite se i preobucite."

Kakvi kumiri? Otkud sad kumiri?

Sjećate kada su odlazili od Labana Rahela je ukrala i sakrila kumire svoga oca. Lažne idolske kipiće. Tada Jakov nije znao za to. No sada, iz ove rečenice vidimo da je znao da njegova obitelj služi lažne bogove. On svoju obitelj nije podučio istini. Tek sad kada ga je Bog upozorio, tek nakon suočavanja s Istinom on postaje svjestan da laž i idol, ne može stajati pokraj Boga.

Da je Jakov poslušao Boga i sa svojom obitelji otišao u Betel odmah, prisustvo Boga u njegovu životu odrazilo bi se na cijelu obitelj. Kumiri bi se riješili odmah. Duhovni nemar posljedica je boravka na krivom mjestu.

Obitelj se odrekla svojih bogova, kumira, ali je predala i naušnice koje se često u Bibliji spominju uz štovanje lažnih bogova. U toj žurnosti da odgovore na Jakovljev poziv, vidi se Božje djelovanje. Čim se Bog obratio Jakovu, Jakovu je "proradila" savjest. Čim se Jakov obratio obitelji, njima je "proradila" savjest. Čak se i dalje vidi Božji utjecaj, jer kad su krenuli prema Betelu, ljudi oko njih su osjetili strah Gospodnji.

" Kad su se zaputili, strah od Boga spopadne okolišna mjesta, tako da nisu išli u potjeru za Jakovljevim sinovima."

U prošlom poglavlju nije bilo spomena o Bogu, u ovom se Bog spominje i 11 puta. (ovisno o prijevodu)

Da nije bilo Boga koji je pokazao svoju silu, stanovnici onoga kraja bi zatukli Jakova i njegovo pleme, zbog one nepravde što učiniše njegovi sinovi. Ali nijedna ruka se ne može podići na Božje odabranike (pa makar i na ovako zabrljale i manjkave kakav je Jakov) bez odobrenja Boga Svemogućeg. Njegov plan se ne mijenja. Njegovo obećanje se ispunjava. To je čvrsto kao Stijena. Da li to znači da Jakov nije dobio što je zaslužio? Ne, ne znači. Umjesto da je uživao u Betelu u Božjoj prisutnosti i blagoslovu, njegova pogrešna odluka stajala je njegovu obitelj priličnog jada i čemera, a još nije gotovo. Njegova ljubljena žena Rahela, umire pri porodu taman kada su stigli u Betlehem. Rodila je sina Benjamina i umrla. Bog je uvijek isti, Svemoćni, Silni i Živi Bog. Nemojte se varati da ako malo šuti, vi možete raditi što vam se prohtje i kako se u vašim srcima omililo.

Ne govore Izreke 21,1 uzalud da je "Kraljevo srce u ruci Jahve kao voda tekućica; vodi ga kuda god hoće." Ne zaboraviti da su i vlasti u današnje vrijeme u Božjoj ruci, svidjelo se to vama ili ne.

I tako se Jakov vratio u Luz, što je prvotno ime Betelu, i znači odlazak. Od tog mjesta je Jakov krenuo i tek sad se vratio, kući Božjoj, Betelu, gdje je postavio žrtvenik. Jakov je morao proći put kao i Abraham. Jer kad je Abraham krenuo iz Egipta gdje je otišao u nevjeru, čitamo u Postanku 13, 3 - "Od postaje do postaje iz Negeba išao je do Betela, do mjesta na kojem je bio postavio šator, između Betela i Aja, gdje je prije podigao žrtvenik. Tu je Abram zazivao ime Jahvino."

Korak po korak, putem kojim je otišao, vraćao se kući.

Tako je i s nama.

"Bog se opet objavi Jakovu kad je stigao iz Padan Arama, te ga blagoslovi."

Bog se objavio Jakovu u povratku taman kad je stigao iz Padan Arama. A prije mu se objavio u trenutku kad je trebao ući u Padan Aram. Sve godine između toga su uzaludno potrošene. Godine kod Labana. Godine u Šekemu. 30 uzaludnih godina.

Još najmanje jednom ćemo čitati o sličnom događaju u Hebrejima 11, 29; "Vjerom prođoše Crvenim morem kao po suhu, što i Egipćani pokušaše, ali se potopiše." i onda do Jerihona nema ništa, praznina, niti spomena o vjeri. "Vjerom zidine jerihonske padoše nakon sedmodnevnoga ophoda."

40 godina pustinje uzalud. Praznina. Beskorisno potrošeno u tvrdoglavosti ili bolje rečeno tvrdim srcima zahvalivši.


Jao, jao si ga nama, kada se naši zapisi budu čitali pred Isusom Kristom i kada u njima budu godine praznina. Ničega. Tišina. Gdje si bio? Što si radio a da ima vječnu vrijednost?

U Betelu ponovo Bog govori Jakovu, potvrdivši ime Izrael za njega. Objavivši mu Sebe kao; "Onda mu Bog reče: "Ja sam El Šadaj - Bog Svesilni!" i uputivši ga da bude plodan i ponovivši da će od njega proisteći narod, mnoštvo naroda, kraljevi. Jakov je sad obnovljena zajedništva s Bogom. Slijedeće vidimo da putuje na kratak put od Betela do Efrate. Efrat je Betlehem. Betlehem označava "Kuću kruha". "Još bijaše malo puta do Efrate..." r. 16 Od Betela, Božje kuće, do Efrate, Kuće kruha, mali je korak. Mjesto gdje je duša obnovljena u Bogu, mjesto zajedništva s Bogom, Betel, je samo korak do mjesta gdje dolazi hrana i zadovoljstvo srca.

Rahela je tu umrla.

Kumiri su uzeti i "sahranjeni" pod drvo.

Debora, Rahelina dadilja umrla je prije i sahranjena je pod drvo. Debora je Jakovljeva poveznica s godinama u Labanovoj kući. Stari ne obnovljeni život.

I sad Rahela, umire, i sahranjena je pod drvo. Njegova voljena žena.

Iz umrle Rahele, došao je sin Benjamin, "Sin desne ruke".

 

Last Updated on Wednesday, 27 June 2012 19:10
 

Add comment


Security code
Refresh

Copyright © 2018 Sveto pismo - Biblija. All Rights Reserved.
Joomla! is Free Software released under the GNU/GPL License. Joomla themes
Joomla themes created by Lonex.
Čitam Bibliju...
 

Tko je online

We have 47 guests online